Prioriteren

Omdat u onmogelijk alle risico’s die gelinkt zijn aan al uw producten of diensten tegelijkertijd kan aanpakken, is het belangrijk om duidelijke prioriteiten te stellen. In dit hoofdstuk leert u hoe u dit best aanpakt.

Na dit hoofdstuk:

  • Weet u welke overwegingen een legitieme rol kunnen spelen bij processen van prioritering;
  • Heeft u één of twee pilootketens geselecteerd die de focus zullen vormen van uw verdere acties. 
5 min (zonder verdieping) / 7 min (met verdieping)

Wat moet u prioriteren? 

Internationale richtlijnen spreken over het prioriteren van risico’s. Maar heel wat bedrijven kopen een breed gamma producten en diensten aan, en worden bijgevolg geconfronteerd met een veelheid aan (potentiële) risico's. Daarom stellen we een aanpak voor waarbij we eerst een beperkt aantal pilootketens selecteren die de focus zullen vormen van initiële acties gericht op het inperken van risico's. Voor sommige bedrijven (met name bedrijven die maar enkele producten aankopen) is dit gemakkelijker dan voor andere bedrijven (bv. retailers die duizenden producten aankopen en verkopen).

Hoe dient u prioriteiten te stellen? 

Internationale richtlijnen benadrukken dat de ernst van risico’s de voornaamste parameter moet zijn bij het stellen van prioriteiten. De ernst van risico’s hangt af van de schaal, omvang, en remedieerbaarheid van een eventuele negatieve impact. In de feiten is het moeilijk om een objectieve inschatting te maken van de ernst van risico’s, en roept zo’n oefening ook moeilijke ethische vragen op. 

 Omschrijving Minder ernstig  

Ernstiger 

Schaal Hoe verregaand is de mogelijke impact?Een 15-jarige die helpt in de winkel van zijn/haar ouders. Een 10-jarige die werkt in een steenkoolmijn. 
Omvang Wat is de omvang van een mogelijke impact? Gedeeltelijke onteigening van één familie Gedwongen verplaatsing van een ganse gemeenschap 
Remedieerbaarheid Hoe moeilijk / gemakkelijk is het om een mogelijke impact te corrigeren? Oneigenlijk ontslag van een werknemer. Longkanker door langdurige blootstelling aan schadelijke stoffen. 

Hoewel de ernst van risico’s ontegensprekelijk een rol moet spelen bij processen van prioritering, kunnen ook pragmatische en strategische overwegingen meespelen. Denk aan de aard of het belang van een leveranciersrelatie; de leverage (invloed) waarover u beschikt om leveranciers tot actie aan te zetten; het strategische belang van goederen of diensten; of bestaande inspanningen op het vlak van duurzaamheid. Hoewel het niet a priori fout is om zulke overwegingen te laten meespelen, is het cruciaal om transparant te communiceren op welke manier ze uw keuzes beïnvloeden.

Uit de initiële lijst met goederen/diensten die u heeft opgenomen op de sheet ‘Productanalyse’ van uw excel-bestand, dient u nu ten minste één pilootketen te selecteren die de focus zal vormen van uw verdere acties. Deze keuze dient gemaakt te worden op basis van onderstaande parameters. Eens u een selectie gemaakt heeft, dient u verslag uit te brengen van het selectieproces in uw word-template (due diligence strategie).

  • De ernst van risico’s: Zie resultaten van risicoanalyse op sheet ‘Product analysis’. 
  • De aard van de leveranciersrelatie: Kan u een dialoog aangaan over risico’s voor mens of milieu met de leveranciers van een goed of dienst? Beschikt u over voldoende leverage om uw leverancier(s) tot actie aan te zetten?  Betreft het een strategische leverancier?
  • Andere strategische overwegingen: Wat is het strategische en commerciële belang van het goed / de dienst voor uw organisatie? Neemt u reeds initiatieven om de aankoop van bepaalde producten of diensten te verduurzamen? Is er vanuit de markt de vraag om met bepaalde producten of diensten aan de slag te gaan? 

Naar het volgende hoofdstuk

Markeer deze pagina eerst
Engagement

Markeer het huidige hoofdstuk om naar een volgend hoofdstuk te gaan.